Reis door de Grote Leegte

Reis door de Grote Leegte - Een zware beproeving in de Canadese wildernis

Bart de Haas besluit de wildernis in te gaan om het overlijden van zijn vader te verwerken. Dan slaat het noodlot toe, ver van de bewoonde wereld raakt hij zijn rugzak kwijt. Nu heeft hij al zijn overlevingstechnieken nodig om te overleven.

Bart de Haas beschouwt het leven in de wildernis als een onbezorgd bestaan. Met alleen het vervullen van de fundamentele behoeften water, voedsel, lucht en bescherming tegen extreme omstandigheden kan de mens al gelukkig zijn. Rugzak, slaapzak en overige uitrusting is alles wat je nodig hebt. Op al zijn solotochten leerde hij met steeds minder uitrusting te leven tot hij alles op een rampzalige dag kwijtraakte. Met alleen zijn kleding en zijn kennis van de natuur werd het een ontdekkingstocht naar zijn plaats in het universum. Van de ontberingen in de eerste weken na het verlies van zijn uitrusting werd zijn tocht naar de bewoonde wereld een tocht door het aardse paradijs. Een zelf gespeerde zalm, een geschoten hoender met een zelfgemaakte pijl en boog, het verzamelen van bosbessen, het eten van zuivere in de natuur opgegroeide planten en de warmte van een met een vuurboog aangemaakt kampvuur deden hem beseffen dat je met niets gelukkiger kan zijn dan met iets. Tijdens de honderden kilometers lange tocht naar de bewoonde wereld ontstond een innerlijke tweestrijd: blijf ik in dit paradijs, of keer ik terug naar de hectiek van de beschaving?

'Reis door de Grote Leegte' 277 pagina's, ISBN: 9789402149364. Het boek is te koop in de boekhandel en bij www.bol.com.
Prijs: €21,67.

Een fragment uit het boek Reis door de Grote Leegte;


"Ik besluit om op de andere oever te kamperen, dan kan ik mijn kleding boven het kampvuur drogen zodat ik morgen met droge kleding weer verder kan trekken. Na enig zoeken vind ik een geschikte stevige populierenstam en bereid me voor om het donkere water van de rivier te doorschrijden. Voorzichtig, pas voor pas glibber ik over de gladde stenen door de hevige stroom. Even rusten, goed kijken, dan weer een pas, langzaam nader ik het midden van de rivier. De populierenstam voorkomt dat ik meegesleurd word. Dan stap ik in een onzichtbaar gat, ik verlies mijn steun van de stam en ga onder. Ik stik zowat in een hap water, mijn kin stoot tegen een steen. Wanhopig probeer ik op te staan, het mislukt, ik krijg geen adem meer. Ik probeer mijzelf op de rug te draaien om mijn hoofd boven water te krijgen, maar het lukt niet. Soms krijg ik grip op de stenige bodem, maar de stroom is sterker. Ik wacht zo lang mogelijk, maar nu moet ik toch een rigoureuze beslissing nemen. Ik wil het niet, maar het moet, het moet. Uiteindelijk zoek ik razendsnel naar de gesp van mijn heupriem, ik krijg hem niet los, ik word woest, dan schiet de heupriem los, mijn schouderbanden glijden van mijn schouders af. Maar ik ben nog niet bevrijd van mijn kostbare last, ik word nog steeds meegetrokken. Een snerpende pijn trekt door mijn nek. Mijn kompas, het koordje van mijn kompas zit om mijn nek en blijft haken aan een gesp van mijn schouderband. Ik weet mijn nek uit de strop te draaien en glibberend en glijdend kom ik boven, eindelijk lucht. Diep ademend, hoestend en proestend probeer ik mijn rugzak te grijpen maar het is te laat, de rugzak wordt meegesleurd en verdwijnt in het schuimende, kolkende water..

Hier sta ik, midden in de rivier, de laatste zonnestralen zijn verdwenen, doornat, met alleen nog maar mijn jas, fleece, een zakmes aan een stukje vliegertouw en een waterdicht doosje met lucifers. Woest grauwend struikel ik naar de oever en besef dat de koude mij te pakken krijgt. Vanaf een rotsblok speur ik druipend de rivier af, in de hoop mijn rugzak weer te vinden. Het is zinloos, alleen een schuimende waterval en een razende stroomversnelling is te zien.

God ja, ik vind nog wat levensbelangrijke zaken in de borstzak van mijn overhemd: mijn creditcard, samen met een twintig dollar biljet in een leren hoesje, een paar oude legitimatie bewijzen van buitenlandse legereenheden waar ik gedetacheerd ben geweest en een militaire vijfkampinsigne, keurig opgeborgen in een lederen pashouder. Altijd heel belangrijk gevonden als een herinnering aan een uniek hoogtepunt in mijn leven. Nu is het zo belangrijk als een bagageverzekering, daar heb je wat aan, tweehonderd kilometer van de bewoonde wereld.

Minuten lang sta ik wezenloos voor mij uit te staren. Langzaam bekruipt mij een onbedwingbare angst, dit is een regelrechte ramp! Ik probeer na te denken, het lukt mij niet, ik krijg nog geen controle over mijzelf, ik zie en hoor alles wel, maar het dringt niet tot mij door. Rillend en klappertandend doen mij uit mijn verdoving ontwaken, laat ik eerst vuur maken voordat ik teveel afkoel!"


Kamperen in berenland - Bizarre en hilarische wildernisavonturen

Een grizzly beer die voor je tent zit te poepen; een berg die wordt afgegraven voor een peuk; een tent aan flarden door een droom; twee reusachtige bronstige elandstieren die tussen de tenten een gevecht om de vrouwtjes beginnen. Dit is een boek met hilarische en bizarre wildernis belevenissen.

Bart de Haas zwierf in zijn jeugd regelmatig door de bossen van Nederland. Als tiener spaarde hij net genoeg geld bij elkaar en vertrok naar Canada, zonder zijn ouders in te lichten. De Canadese wildernis strafte zijn onervarenheid, maar gaf hem een ongelooflijke vrijheid. In Nederland komt hij in conflict met vreemde regels; kamperen mag alleen bij een paaltje met een nummer en kampvuur maken mag alleen op donderdag.

Als Bart vijftig is richt hij zijn outdoorschool Taku Adventures op. Hij organiseert trektochten te voet en per kano en kajak door de Canadese wildernis. Op deze tochten komen mensen van verschillend pluimage mee, zoals de jonge man die beweerde dat de raven de K2 krachten activeerden met rampzalige gevolgen. Aan bod komen ook zijn trouwe hond Kazan en natuurlijk de vele ontmoetingen met groot en klein wild. Het heeft niet veel gescheeld of hij was soms zelf een hazenbout.

'Kamperen in berenland' 434 pagina's, ISBN: 9789402149371. Het boek is te koop in de boekhandel en bij www.bol.com.
Prijs: €24,40.

 

De verborgen weg van Karate-do

Bart geeft al 52 jaar les in onder andere diverse sporten. In militaire dienst volgde hij een instructeur opleiding. In die periode leerde hij bij sensei Tigele Kyokushin Karate. In 1969 selecteerde hij zich voor de nationale Militaire Vijfkampploeg. Gedurende vijf jaar nam hij deel aan internationale wedstrijden en wereldkampioenschappen. Na deze periode zwierf hij in zijn eentje duizenden kilometers door de onbewoonde Canadese wildernis, sliep in de open lucht en leefde van voedsel uit de natuur.


Karate is niet alleen het leren van talloze vechttechnieken. Karate-do vereist een totale training van lichaam en geest, het is een levenskunst, het is de weg naar een gezond bestaan, een blijvende innerlijke rust en een tevreden zijn met niets.


De leringen in topsport, karate en het jarenlang overleven in de wildernis waren voor Bart een ontdekkingsreis naar het fundament van het leven, naar de peilloze diepten van de menselijke geest. ‘De verborgen weg van Karate-do’ behandelt niet de vechttechnieken, maar is een handleiding om lichaam en geest naar oosterse en westerse inzichten optimaal te trainen.
Het boek is lang niet volledig, zelfs een hele bibliotheek kan deze kennis niet vatten.


'De verborgen weg van karate-do' (313 pagina's, ISBN: 9789402162820) is te koop in de boekhandel en bij www.bol.com.
Prijs: €23,89.

 

 

Dienstmakkers - Handboek voor den afgezwaaide militair

Nederland heeft een interessante militaire geschiedenis. Jarenlang heeft Nederland een klein beroepsleger en een groot leger van dienstplichtigen gehad. Ondanks dat de krijgsmacht niet populair was denkt menige dienstplichtige, kvv’er, reservist en beroeps met weemoed terug aan de belevenissen in onze krijgsmacht. Die belevenissen zijn uniek en voor de buitenstaander vaak ongeloofwaardig, die vind je in geen enkele andere organisatie. Het is maar al te waar: eens militair altijd militair, ongeacht rang, je leven lang. Vooral tijdens feestelijke bijeenkomsten komen de verhalen weer terug, meestal enigszins aangedikt, maar het verhoogt aanmerkelijk de sfeer en menig traantje wordt weggepinkt bij de gedachte aan die ‘goeie ouwe tijd’ die nooit meer terugkeert, de tijd van kameraadschap in goede en slechte tijden, tijdens en na het vervullen van de dienst.


Honderdduizenden hebben dit in de loop der jaren mogen meemaken en ieder heeft zijn eigen belevenissen. Dit boek bevat mijn eigen, vaak hilarische, droevige en romantische belevenissen als beroepsmilitair in de periode 1963 – 1980 en later als Knatres militair van 1988 - 2001. Velen zullen deze verhalen herkennen, ze zijn tijdloos.

'Dienstmakkers' (280 pagina's, ISBN: 9789402184532) is te koop in de boekhandel en bij www.bol.com. Prijs: €21,75.