Karate |
Bushido, de weg van de krijger In het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw maakte Bart kennis met Kyokushin karate. Jarenlang trainde hij bij sensei Tigele, tot hij zich selecteerde voor de militaire vijfkamp, toen moest hij een keuze maken. Het werd de militaire vijfkamp, maar behalve de karate wedstrijden bleef hij echter wel de oosterse krijgskunst beoefenen, het werd een deel van zijn leven. In 2004 werd hij lid van karate club Ashi Barai in Den Haag en is inmiddels 3e Dan en karate leraar 2e niveau bij de KBN. Met de andere zwarte banden vormen ze een hechte club. De missie is verdieping en verbreding van kennis en vaardigheden door training en studie. Dagelijks beoefent Bart Karate, Tai Chi en Iaido (de kunst van het trekken van het zwaard). Karate is de harde externe gevechtstechniek en Tai Chi een zachte interne gevechtstechniek. De meeste mensen beoefenen Tai Chi als "gezondheidsoefening", hoewel alle gevechtskunsten, mits dagelijks beoefend, een gezonde invloed hebben op lichaam en geest. Bart gaf regelmatig les bij karateclub Ashi Barai in Den Haag/Ypenburg. Naast karate leraar is Bart ook Tai Chi instructeur, In Canada geeft Bart les in beide disciplines. Wat betreft Tai Chi geeft Bart hoofdzakelijk les in de Tai Chi 24 vorm (Chuan) en de 32 zwaard vorm, maar ook, vooral voor de ouderen, in de 8 vorm, Het getal geeft het aantal houdingen in de vorm of Chuan weer.
van links naar rechts: leraren Bart de Haas en Tim van Deursen hoofdleraren Koos Bakker en Henk Bakker
Karate kent ook vormen, ofwel Kata's. Het zijn net als de Chuan bij Tai Chi vastgestelde schijngevechten tegen meerdere tegenstanders.
Van links naar rechts: Tim, Sandra, Tim, Arie, Koos onze Sensei (leraar), Romeo en Bart van karateclub Ashi Barai
The Atlin Karate Kids after passing their grading test for Blue Belt (8th Kyu)
Karate is net als het primitieve bestaan in de wildernis een levenskunst, een manier van leven. “Alles wat op je weg komt is een aspect van Karate” zei Gichin Funakoshi, de grondlegger van het moderne karate. Karate brengt je in contact met alle facetten van het leven, met de Tao, de weg van de allesomvattende universele natuurwetten. Je hebt met alles in het universum een relatie. De uitgeademde lucht van een Siberische tijger zal je misschien jaren later zelf inademen. Elementen ontstaan bij de explosie van een superster, miljoenen jaren geleden, kunnen misschien deel uitmaken van jouw lichaam. Sandra, Tim en Bart, training in de Canadese wildernis
Een leven lang leren
Karate en alle andere krijgskunsten kennen het Ren Ma principe wat staat voor “altijd poetsen”. Dit betekent dat de technieken veel en geconcentreerd geoefend moeten worden zodat er een streven naar perfectie en zelfdiscipline ontstaat. Concentratie, toewijding en oefening zorgen ervoor dat een hoger niveau van leren wordt bereikt. Een niveau waarbij karate zo geïntegreerd is in de onbewuste geest dat een goede uitvoering een vanzelf sprekendheid wordt. Dit wordt door Zenmeesters "mushin" of "geen geest" genoemd. Wat eens bewust werd getraind wordt nu spontaan uitgevoerd. De karateka die het meesterschap bereikt staat aan het begin van een lange en leerzame weg. De grote meesters verdiepen zich in de vijf uitmuntendheden: tekenen/schilderen (Shodo), schoonschrijven (Sumi-e), dichten (o.a. Haiku), geneeskunde (Igaku) en de krijgskunst (Budo). Hij leert zijn leven lang nieuwe vaardigheden en bekwaamt zich in de alreeds geleerde technieken.
Leermeesters openen de deur, maar je moet zelf naar binnen gaan |