Militaire Vijfkamp

De Militaire Vijfkamp.

film: Trainingskamp voor bejaarde vijfkampers / Rest home for elderly pentathletes

 

Naast de Olympische of Moderne vijfkamp met de disciplines pistoolschieten, 300 meter zwemmen, 4 kilometer hardlopen, paardrijden en schermen is er ook een militaire versie, de Militaire Vijfkamp.

In 1946 ontwikkelde de Franse kapitein Henri Debrus het idee om een sportcompetitie uitsluitend voor militairen te organiseren. Zijn aandacht werd getrokken door de training van de Nederlandse luchtlandings eenheden. De eindtest bestond uit een parasprong en daarna het zo snel mogelijk afleggen van 20 kilometer met onderweg zwemmen met hindernissen, hindernisbaan, geweerschieten en werpen met handgranaten op verschillende doelen. De bedoeling was om door middel van deze proeven elite eenheden te trainen en internationale ontmoetingen te organiseren. De eerste competitie was in 1947. Sinds 1950 worden er jaarlijks CISM (Conseil International du Sport Militaire) wereldkampioenschappen georganiseerd.

Een van de hoogtepunten van Bart, toen hij beroepsmilitair was, was deelname aan de Militaire Vijfkamp.

Elk jaar werden er  ZMV (Zware Militaire Vijfkamp cq Nationale Militaire Vijfkamp) wedstrijden gehouden. De beste zes werden geselecteerd voor het nationale militaire vijfkamp team. In het centrale trainingskamp werd Spartaans getraind, zes tot acht uur per dag, zes dagen in de week ter voorbereiding van internationale wedstrijden en CISM kampioenschappen

Vijf jaar lang van 1969 – 1974 heeft Bart onder leiding van de legendarische Leen Pfrommer, Dick van Winden en Jan Gaasbeek deelgenomen aan deze zware sport. Hij scoorde uitstekend in de disciplines geweerschieten en hindernisbaan, hij was goed in zwemmen en hardlopen en matig in handgranaatwerpen. Natuurlijk moest ook het parabrevet gehaald worden.

Dankzij de militaire vijfkamp en de jaarlijkse ZMV proeven werd hij scherpschutter op pistool, geweer en pistoolmitrailleur. Jaarlijks nam hij ook met goede resultaten deel aan nationale en internationale scherpschutterskampioenschappen en schietkampioenschappen met geweer, pistool en pistoolmitrailleur.

Toen de luchtmobiele brigade werd opgericht heeft hij de opleiding tot schutter lange afstand mogen ontwikkelen. Hij was toen al lang geen beroepsmilitair meer.

Door deze geweldige leerzame uitdaging mee te mogen maken bleef de sport een deel van zijn leven zoals de marathon en zijn favoriete sport Kyokushin Karate.

Door deze ervaringen, goede leermeesters en opgedane kennis was hij mentaal en fysiek in staat om tot op heden zware trektochten te voet met rugzak van duizenden kilometers af te leggen door de ontoegankelijke Canadese wildernis.

 

Nederlandse  Militaire Vijfkamp Team 1969 – 1974

vijfkamp

Bart de Haas, Joop Jansen, Ben Mulder, Ad van Alphen

Dick van Winden, Jan Gaasbeek, Arjen Guikema, Bert Klop

 

 

vijfkamp2

Frans Bultink, Bart de Haas, Joop Jansen, Peter Rommelse

Bert Klop, Arjen Guikema, Dick van Winden, Bert Müris, Jan Gaasbeek

 

 

vijfkamp3

Hans de Leeuw, Bert Müris, Ben Mulder, Kuypers, (generaal), Arjen Guikema, Frans Bultink, Leen Pfrommer

Bart de Haas, Bert Klop, Jan Gaasbeek, Dick van Winden